Geschiedenis

De boodschappentas door de jaren heen

Geschiedenis in een vogelvlucht

Al vanaf de vroegste tijden waren tassen nuttige groentemarkt amsterdam 17e eeuwgebruiksvoorwerpen. Vrijwel alle modellen werden aan de riem of gordel gedragen. Maar er waren ook wel schoudertassen.

In de 19e eeuw, het tijdperk van de Industriële Revolutie, werden veel nieuwe productiemethoden ontwikkeld. Er werden nieuwe materialen toegepast voor het maken van tassen, waardoor er allerlei nieuwe tasvormen werden bedacht.

 

Er kwamen tassen voor de moderne reiziger, die zich steeds meer boodschappentas 1911verplaatste per boot of trein. Zo was bijvoorbeeld de handbagagetas voor in de trein de voorloper van de hedendaagse handtas. Deze tas nam men niet alleen mee op reis, maar ook bij het winkelen.

Tot de jaren zestig nam vrijwel iedereen zijn eigen boodschappentas mee. Maar vanaf de jaren zeventig kregen consumenten steeds vaker met reclame bedrukte plastic tasjes mee voor hun inkopen.

Aan het eind van de jaren negentig begon men zich te realiseren dat boodschappentas jaren 70plastic boodschappentasjes belastend zijn voor het milieu. Hierdoor lieten vooral supermarkten klanten betalen voor de plastic tas, in de hoop dat men deze tas ging hergebruiken.

Maar bij de meeste warenhuizen en huishoudelijke winkels worden de gratis hemdtasjes nog steeds weggegeven.
Dit is vanaf 1 januari 2016 verleden tijd, nu Wilma Mansveld (staatssecretaris Infrastructuur en Milieu) vanaf deze datum de gratis tasjes verbiedt.

string bag rechthoekig

Nu heb je gelijk een goed voornemen voor 2016. Ga voor een duurzame boodschappentas! Koop er één. Of nog leuker, maak het lekker zelf.

 

Jij maakt het verschil!

 

(bron: Tassenmuseum Hendrikje, Wikipedia)

theme by teslathemes