Single post

Plastic etende organismen (deel 1)

meelwormen plastic etendEr komen steeds vaker berichten in het nieuws over plastic etende organismen. Zo zijn er al plastic etende bacteriën, paddenstoelen en meelwormen ontdekt. Je gelooft het bijna niet!

Het eerste deel gaat over plastic etende meelwormen.

Plastic etende meelwormen

Zoals iedereen wel weet, is plastic een grote boosdoener in de milieuvervuiling. Het vergaat heel langzaam en er drijft behoorlijk wat rond in de zeeën en oceanen.

Piepschuim

Piepschuim is een van de soorten plastic dat veel wordt aangetroffen. Alleen al in Amerika wordt elk jaar zo’n 2,5 biljoen (2.500.000.000.000) piepschuimen koffiebekers weggegooid. En dan gaat het hier alleen nog maar over piepschuim! Dan kan je wel raden hoeveel plastic werkelijk het milieu vervuild.
7179185750_6e308b73bb_hOnderzoekers hebben nu ontdekt dat meelwormen kunnen helpen bij het afbreken van piepschuim.

Wei-Min Wu, wetenschappelijk technisch onderzoeker aan de Universiteit van Stanford, ontdekte met zijn team dat de micro-organismen in het spijsverteringsstelsel van meelwormen het plastic kunnen afbreken. “Onze vondsten hebben een nieuwe deur geopend naar het oplossen van de wereldwijde plasticvervuiling”, zegt Wu.
Volgens de onderzoekers kan de poep van de meelwormen veilig gebruikt worden als mest.

De onderzoekers gaan nu onderzoeken welke bacteriën in het spijsverteringsstelsel van de meelwormen het plastic kunnen verteren. Met deze informatie willen ze gaan samenwerken met plastic producenten om een beter afbreekbaar plastic te ontwikkelen.

Paracetamol

pills-1510847-1919x1275Het afbreken van het plastic gaat niet zo snel. Tijdens het onderzoek aten de meelwormen 34 tot 39 milligram piepschuim. Dit komt ongeveer overeen met het gewicht van een paracetamolletje.

Wu vond het opvallend dat uit zijn onderzoek bleek dat meelwormen die leven van alleen plastic even gezond zijn als meelwormen met een natuurlijk dieet.
Dit betekent niet dat we nu met een gerust hart plastic kunnen blijven verspillen, omdat ‘de meelwormen het wel zullen opeten’. “Maar deze ontdekking kan wel bijdragen aan het vinden van biologisch afbreekbaar plastic, aldus Wu

Volgende week: Plastic etende bacteriën.

Bron: hetkanWel (hetkanwel.net)

LEAVE A COMMENT

theme by teslathemes