Single post

Ga voor duurzaam

plastic tas in de natuurIedereen kent het wel. Je gaat even snel voor een boodschapje naar het winkelcentrum. Een paar uur later kom je thuis met wel drie verschillende plastic wegwerptasjes. Die je natuurlijk gelijk in de prullenbak deponeert.
En dat is zonde, want als deze tasjes in de natuur terecht komen is dit slecht voor jouw gezondheid en desastreus voor het milieu.

Maar hier heeft ex-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) iets aan gedaan en daarom heeft zij per 1 januari 2016 de gratis plastic tasjes verboden.

Maar maak je geen illusie. De detailhandel gaat nu heus niet over op een plastic tasjesvrije winkel. Nee! Waren de tasjes voorheen gratis, nu vragen ze er gemiddeld 5 cent voor. Dat lijkt misschien heel weinig, maar de detailhandel vaart er wel bij. Lees dit artikel maar eens.

Wist je dat we in Nederland ongeveer 26 miljoen kilo aan plastic tasjes weggooien? 

string bags aan kapstok 5 stuksPer Nederlander is dit 1,6 kilo. Dat komt overeen met 46 grote, stevige tassen (waar je tussen de 10 tot 40 cent voor betaald) of 800 dunne plastic hemdtasjes.

Als wij ons plastic-tasjesgedrag niet veranderen, dan geven wij per persoon wel tussen de € 15,00 tot € 40,00 per jaar aan plastic tasjes uit! Voor dat geld kan je beter een paar leuke, duurzame tasjes kopen.

Wist je dat een plastic tasje ongeveer een levensduur heeft van 20 minuten?

Dat betekent dat een plastic tasje binnen 20  minuten in de prullenbak wordt gedeponeerd.

Met deze site wil ik je daarom aanmoedigen om zelf een leuke, hippe en duurzame tas te maken. En dan ben je nog origineel ook!
Ben jij niet zo creatief of heb je geen tijd, dan kan je zo’n tasje natuurlijk ook kopen.

Vroeger namen we ook onze eigen tas mee.

Vroeger namen we ook onze eigen tas mee.

En weet je wat nog leuker is? Doe eens zo’n mooie, duurzame tas cadeau! Geef er een aan je moeder, de buurvrouw, je opa. Of gewoon aan de klant voor je bij de kassa die dreigt een plastic tasje te kopen.

Neem in ieder geval altijd een tas mee als je gaat winkelen. Zo vermijd je een enorme hoeveelheid nutteloos afval.

Zoek dus een leuke tas uit en kom in actie. Jij maakt het verschil!

Benieuwd naar nog meer feiten?

Kijk dan op:
www.plasticsoupfoundation.org
www.lush.nl

 

(bron: Plastic Soup Foundation, Lush, WUR en Milieu Centraal)

LEAVE A COMMENT

theme by teslathemes