Single post

Plastic etende organismen (deel 3)

25153331792_4449ae82cd_oHet zeeleven heeft enorm te lijden van al het plastic in de oceanen. Elk jaar gaan er miljoenen dieren dood door plastic afval in zee. Ze raken verstrikt in stukken plastic of eten het op. Met alle gevolgen van dien.

Maar ook de kleine, voor ons onzichtbare, giftige stukjes plastic komen massaal in onze voedselketen terecht (lees hier).

 

Plastic etende bacteriën in de oceaan

Vorige week heb ik het gehad over een plastic etende bacterie die LDPE (lage dichtheid polyethyleen) kon verteren. Het was onduidelijk of deze bacterie ook plastic uit de zee oppeuzelde.

Maar nu hebben Japanse microbiologen van de Universiteit in Kyoto een plastic etende bacterie in de oceaan ontdekt. Deze bacterie eet PET-plastic, de meest gebruikte plasticsoort ter wereld.

Hoe doet hij dat?

De bacterie draagt de naam Ideonella Sakaiensis en is vernoemd naar de stad Sakai, waar hij is gevonden.

Hij hecht zich aan het plastic met een soort slijmdraden. Het plastic wordt besproeit met een enzym, waardoor de moleculen in het plastic gesplitst worden. Zo knaagt de Ideonella Sakaiensis kleine gaatjes in het plastic om het vervolgens volledig af te breken.

In 6 weken

7825968422_00422f3f61_hDe Ideonella Sakaiensis is in staat om in 6 weken tijd het plastic af te breken. Dat is niet snel, als je bedenkt dat er jaarlijks meer dan 50 miljoen plastic wordt geproduceerd!
Toch vinden de wetenschappers het enzym waarmee de bacterie het plastic besproeit interessant voor nader onderzoek. Wellicht biedt de vondst in de toekomst een oplossing om met plastic vervuild water te zuiveren.

Volgende week: plastic etende schimmels.

Bron: brekend, biologie plus, waterforum.

LEAVE A COMMENT

theme by teslathemes