Single post

Plastic etende organismen (deel 4)

Het produceren van plastic is erg goedkoop en gemakkelijk. Maar iedereen weet dat veelvuldig gebruik van plastic het milieu schaadt. De productie ervan is inmiddels gestegen van 1,5 miljoen ton in 1950 naar 245 miljoen ton in 2006.

Verbranding is tot nu toe de enige manier om plastic te vernietigen, maar bij dit proces komen veel schadelijke stoffen vrij.

Plastic etende schimmels

Een groep studenten van de Amerikaanse universiteit Yale heeft tijdens een excursie naar de Amazone in Ecuador een schimmel ontdekt die plastic eet.
Na hun excursie kwamen ze terug met de schimmel Pestalotiopsis microspora. Bij nader onderzoek bleek dat deze schimmel leeft van polyurethaan, oftewel plastic.

Anders dan de rest

Tijdens hun excursie ontdekten de studenten nog meer organismen die plastic eten. Uit deze grote groep gevonden organismen lukte het de onderzoekers de Pestalotiopsis microspora te isoleren en te testen.

Deze schimmel bleek anders te zijn dan de rest. Hij kan namelijk overleven van enkel plastic. Een andere bijzonderheid aan deze schimmel is dat hij geen zuurstof nodig heeft om het plastic te verteren. Deze eigenschap kan goed van pas komen op bijvoorbeeld een vuilnisbelt. Als de schimmel zich onderop de stapel zou bevinden, waar geen frisse lucht kan komen, dan zou hij nog steeds zijn werk kunnen doen.

Belangrijke ontdekking

De ontdekking van de Pestalotiopsis microspora is zeer belangrijk. De schimmel zou in de toekomst ingezet kunnen worden om plastic op een milieuvriendelijke manier te vernietigen.
En wie wil dat nou niet?

Volgende week: plastic etende paddenstoelen.

Bron: scientias.nl

LEAVE A COMMENT

theme by teslathemes