Single post

Plastic etende organismen (deel 5)

plastic wasteHet produceren van plastic is erg goedkoop en gemakkelijk. Maar iedereen weet dat veelvuldig gebruik van plastic het milieu schaadt.

Inmiddels drijven er al honderden kilo’s plastic in de zeeën en oceanen. Gelukkig zitten de wetenschappers niet stil!

 

Plastic etende paddestoelen

Het Oostenrijkse laboratorium Livin Studio heeft een manier bedacht om paddestoelen op plastic te kweken. Delen van de paddestoel, die normaal niet worden gegeten, worden gebruikt om het plastic af te breken. Hierbij willen de onderzoekers tegelijkertijd een smakelijk voedselproduct creëren. Spannend!

Maar hoe werkt dat dan?

De onderzoekers ontdekten dat de schimmels in de oesterzwam (Pleurotus Ostreatus) en Het Waaiertje (Schizophyllum Comune) eigenschappen bezitten die plastic omzetten in eetbare zwammen.

Om dit voor elkaar te krijgen wordt er een gesteriliseerd stukje plastic in een bolletje gelegd. Hierna wordt het plastic geïnjecteerd met de schimmel. Enkele weken later heeft de schimmel het plastic verorberd en zijn er eetbare zwammen ontstaan.

In de kinderschoenen

Het is nog niet bekend wanneer de uitvinding om uit plastic eetbare oesterzwammen te maken op de markt komt. Op dit moment doet onder andere de Universiteit Utrecht nog volop onderzoek naar dit product. Dit doen zij samen met de Oostenrijkse ontwerpster Katharina Unger.

Katharina Unger gelooft in haar project en heeft alvast geproefd van haar gekweekte paddestoelen. “In het begin hadden ze een vrij neutrale smaak. Maar ze kunnen ook nootachtig of kruidig smaken. Dat heeft allemaal te maken met de soort schimmel die je gebruikt”, vertelt ze.

 

 

Er is inmiddels een futuristische, prototype kweekkast voor dit project ontwikkeld. Deze draagt de chique naam ‘Fungi Mutarium’.

Wil je zien hoe de kweekkast werkt, bekijk dan het filmpje op deze site.

Bron: oneworld.nl, hetkanwel.net.

LEAVE A COMMENT

theme by teslathemes